Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εκπαίδευσης

Του Αποστολου Λακασα

Καταργήσεις σχολικών μονάδων και Γραφείων Διοίκησης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και συγχωνεύσεις οργανισμών περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας. Στόχος είναι η αξιοποίηση του προσωπικού σε θέσεις σχολείων, η απλούστευση της δομής της διοίκησης και ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών. Ειδικότερα, το σχέδιο του υπουργείου, το οποίο τέθηκε σε διάλογο έως τις 10 Δεκεμβρίου και επιφέρει ριζικές αλλαγές στο διοικητικό μηχανισμό του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και σε σχολικές μονάδες, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:- Θα συγχωνευθούν σχολικές μονάδες με βάση παιδαγωγικά κριτήρια. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι θα συγχωνευθούν ολιγοθέσια σχολεία, που λειτουργούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν 2.000 ολιγοθέσια σχολεία και εκτιμάται ότι θα συγχωνευθούν περί τα 300 με 400.

- Θα καταργηθούν όλα τα Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ θα συσταθεί ενιαία δομή για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα υπάρχουν 450 Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης με υψηλό κόστος λειτουργίας (ενοίκια κτιρίων, επιδόματα θέσεων, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί).

- Θα καταργηθούν υπηρεσίες και Διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας του υπ. Παιδείας. Από τις 40 Διευθύνσεις εκτιμάται ότι θα μείνουν οι μισές. Σήμερα, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου αποτελείται από 5 γενικές Διευθύνσεις, 4 ενιαίους διοικητικούς τομείς και 2 ειδικές υπηρεσίες, 40 Διευθύνσεις (εκ των οποίων 9 ανεξάρτητες) 148 Τμήματα και 7 Γραφεία.

- Θα συγχωνευθούν ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Eρευνας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι ένας εκ των οργανισμών αυτών μόνο για ενοίκια δαπανά περί το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

- Θα γίνει εξορθολογισμός του ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα επανεξεταστεί το διδακτικό ωράριο των διευθυντών.

Τέλος, άκαρπη χαρακτήρισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία τη συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη για το νέο μισθολόγιο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου